Hoe gebruik je een Persoonlijk OntwikkelingsPlan (POP)

Bij veel bedrijven dien je een Persoonlijk OntwikkelingsPlan (POP) in te vullen. Wat is nou eigenlijk het nut van zo’n POP? Hoe kan jij zorgen dat jouw POP gezien wordt door HR (of P&O) en dat er ook echt wat mee gedaan gaat worden. Je schrijf je POP natuurlijk niet voor niks. 

Benut je POP voor een goede carrière! Zorg dat je gezien wordt!

 

Wat is een POP (of het persoonlijk ontwikkelingsplan)?

Zoals de naam POP het al zegt het is je eigen persoonlijke ontwikkelingsplan. In dit plan geef je aan waar jij je wilt ontwikkelen en hoe je wilt groeien in je carrière. Dit plan moet jou gaan helpen om je doelstellingen te realiseren. Het is belangrijk om te vermelden dat dit een persoonlijk plan is, en niet wat iemand anders wil, echter moet je in dit plan wel realistisch zijn. Het is natuurlijk wel goed om diverse doelstellingen te laten aansluiten aan de doelstellingen van de organisatie waar je werkt, op deze manier wil je bedrijf ook sneller in deze doelstellingen investeren. 

 

Hoe kan je de POP benutten?

Een POP heeft eigenlijk 2 soorten doelstellingen;

  • Korte termijn ontwikkeling; dit zijn persoonlijke doelstellingen welke realiseerbaar zijn in een paar maanden tot maximaal 2 jaar.
  • Lange termijn ontwikkeling; dit zijn persoonlijke doelstellingen welke realiseerbaar zijn na 2 a 3 jaar. 

Aan beide doelstellingen kun je nu al werken. 

 

Stel voor dat je graag manager wilt worden, maar nog geen leidinggevende ervaring hebt. Je kan dan aangeven in je POP dat je graag aan een project wilt werken waarvan jij de project owner bent. Op deze manier ontwikkel je al je leidinggevende ervaring en kan het instappen in een managers rol makkelijker worden.

 

Voor alle doelstelling is het belangrijk om ze SMART te maken. Op deze manier zijn ze ook realistisch en haalbaar. 

 

Een POP is belangrijk om te hebben!

Een POP is een ontwikkelingsplan voor jou. Echter te vaak is het ontwikkelingsplan geschreven voor het bedrijf waar je nu werkt. Het kan zijn dat jouw ambities verder reiken dan het bedrijf waar je nu werkzaam bent. Oftewel maak ook een POP voor jezelf (privé).

  • Welke persoonlijke ontwikkeling kan je nu bij je huidige bedrijf nu leren om als springplank te gebruiken bij een ander bedrijf? 

 

Het kan zijn dat je geen werk hebt of dat je huidige bedrijf niet mee werkt aan het behalen van jouw ambities. Wat kan jij zelf (privé) doen om je te ontwikkelingen? Hieronder staan wat voorbeelden welke jij zelf kan doen.

  • Nieuwe opleiding?
  • Cursus? 
  • Nieuwe netwerk aanleggen?
  • Beurzen bezoeken?

 

Zoals al aangegeven zullen diverse bedrijven je stimuleren om een POP te hebben. Mocht je dit niet hebben binnen je bedrijf? Maak er een voor jezelf! Waar wil jij staan over 2 of 5 jaar? Mocht je wel een persoonlijk ontwikkelingsplan hebben, zorg dan dat de afdeling HR (human resources) of P&O (personeel & organisatie) dit kunnen zien. Je kan dan samen kijken hoe je de doelstellingen kan bereiken! Zorg dat je gezien wordt door HR (of P&O), netwerken kan prima in je voordeel werken. Meer weten over netwerken? lees onze blog over Netwerken is goed voor je carrière

 

Denk ook eens aan bijvoorbeeld YouTube en vooral het kanaal TED of op internet. Hier zijn heel veel onderwerpen te vinden om jezelf te ontwikkelen en te groeien. Op deze manier kan jij je kennis laten groeien in de richting welke jij wilt!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.