SOLLICITATIE TIPS

Het doel van een sollicitatiegesprek is om te kijken of jij geschikt  bent voor de baan waarop jij solliciteert. Het is de eerste indruk die gelijk goed moet zijn om wellicht door naar de tweede ronde te mogen gaan. Tevens is het voor het bedrijf ook belangrijk om te kijken of jij naast het uitvoeren van de werkzaamheden ook in het team past. Het sollicitatiegesprek is voor jou een mooie gelegenheid om na te gaan of jij bij het bedrijf past en of de baan je leuk lijkt. Schrijf alle vragen op die je wilt weten. 

Een goede voorbereiding is dus heel belangrijk. Met de onderstaande sollicitatie tips laat jij zeker een goede indruk achter en weet jij ook gelijk of de baan en de bedrijfscultuur bij jou passen.

Alvast succes met de voorbereiding. Als je onderstaande gelezen hebt, heb je al een goede stap gezet. Die baan is voor jou!

Solliciteren via internet

Op deze pagina kan je bedrijven vinden waar diverse banen beschikbaar zijn. Nadat je een interessante baan gevonden hebt bij een bedrijf zal je erop moeten solliciteren. Het is in deze eerste stap van solliciteren belangrijk om jezelf voor te stellen. Het DOEL van deze stap is om het bedrijf te "triggeren" zodat je uitgenodigd gaat worden. Tip: lees de functie omschrijving van de baan goed door en schrijf voor jezelf al je sterke punten op welke matchen met de beschrijving. 

Het ook goed om ook meer over het bedrijf te weten te komen. Vaak staat "over ons" of onder de "geschiedenis" meer over het bedrijf. Uiteraard is Google ook een goede bron om meer te weten te komen over het bedrijf. 

Je CV is een samenvatting van wat je allemaal kan. Uiteraard kan je al je werk en privé ervaring niet op 2 a 3, A4 papiertjes beschrijven. Zorg dus dat hierin alle belangrijke punten staan die raakvlak hebben met de functie, oftewel stem je CV af op het bedrijf. Je kan hierin denken aan je opleidingen, diploma's, relevante privé werkzaamheden. 

Goede voorbereiding 

Het spreek eigenlijk voor zich, een goede voorbereiding is zeer belangrijk voordat je naar het gesprek gaat. Zorg dat je het e.e.a. over het bedrijf weet en wellicht wat info over de markt, en uiteraard over de baan zelf.

Vragen die je kan verwachten. Zorg dus dat je antwoorden hebt en voorbeelden:

 • Wat zijn je sterke punten (en waarom + heb je voorbeelden*)?
 • Wat zijn je zwakke punten (en waarom + heb je voorbeelden*)?
 • Hoe zou iemand anders jou omschrijven? 
 • Waarom solliciteer je op de baan?

*voor de voorbeelden kan je goede STAR methode gebruiken. Zie onderaan deze blog meer informatie over deze methode.

Bedenk zelf ook wat vragen voor het gesprek. Wat wil jij weten?

 • Kunnen ze een omschrijving geven van de afdeling / cultuur?
 • Hoe groot is de afdeling?
 • Hoe ziet een normale werk week eruit?
 • Wat zijn de hoofdwerkzaamheden?

Wil je meer vragen om je goed voor te bereiden? Gebruik onze sollicitatiegesprek vragen generator

Heb je moeite met het vinden van je sterke en zwakke punten, gebruik onze unieke sterke en zwakke punten generator. Hier kan je makkelijk en snel je sterke en zwakke punten vinden!

Salaris en secondaire voorwaarden:

Of je huidige salaris en arbeidsvoorwaarden in het eerste of tweede gesprek besproken gaat worden weet je nog niet, dus zorg wel dat je hier al meer over weet

 • Wat is je salaris? Hoeveel uur werk je?
 • Hoeveel vrije dagen heb je?
 • Heb je studie verlof?
 • Onkosten vergoeding?
 • Hoeveel is je bonus en heb je een 13e maand?
 • Zit er een lease auto bij de baan, moet je nog bijbetalen aan het bedrijf? Wat voor een auto?
 • Betaald je huidige werkgever je pensioen?

Dit zijn een aantal voorbeelden, maar wellicht zijn er nog andere secondaire voorwaarden welke interessant zijn. Het salaris is belangrijk maar de secondaire arbeidsvoorwaarden ook.  Wat is voor jou, naast een goed betaalde baan, belangrijk? Zijn dit teambuilding zijn of personeelsuitjes, of hecht je ook waarde aan een goed bereikbare werkplek (bedrijfslocatie), of zit het in de kleine dingen, zoals fruit op het werk en gratis koffie? Het kan van alles zijn en voor iedereen kan dit verschillend zijn, maar let wel hierop. 

Zorg dat je alles uitprint voor het gesprek.

Een goede voorbereiding voor je sollisitatiegesprek is noodzakelijk

Het gesprek

Wellicht ben je een beetje zenuwachtig voor het gesprek, dit is niet nodig. Je heb je goed voorbereid en je spullen uitgeprint. Het bedrijf wil graag meer van jou weten en jij van hun. Je hebt nette kleren aangetrokken welke bij het type baan passen, dus daar zal het allemaal niet aan liggen. 

Intro

In dit deel stel je jezelf voor en zal je het over algemene dingen hebben. Bij het voorstellen is het goed om te weten wie er tegenover je zit. Is dit eventueel je nieuwe manager of iemand van HR. Door goed op te letten in dit deel kan je al kijken of je een klik kan vinden met het bedrijf.

Weet je niet snel wat te benoemen, let dan op als je het bedrijf binnen loopt, wat voor indrukken doe je op, zie je iets bijzonders? Vraag even naar deze dingen. Als de andere aan het praten is, kan jij vast over je volgende vraag na denken. 

Bedenk nog wel je zit in de intro van het gesprek. 

Hoofdgesprek

Na een korte intro en eerste korte kennismaking zal jij je uitgebreider gaan voorstellen en introduceren. Je kan je CV als een rode draad gebruiken in je gesprek. vaak zullen ze je vragen "waar blijkt dit uit" en "kan je een voorbeeld geven" bedenk dan dat je je goed hebt voorbereid en al diverse vragen hebt beschreven in voorbereiding (o.a. Sterke en zwakke punten met voorbeelden). Weet je ze even niet uit je hoofd pak je papieren er even bij, deze heb je toch naast je liggen. 

Afsluiting van het gesprek

In dit deel van het gesprek heb je het hoofddeel gehad. Als het goed is weet jij meer over de functie en het bedrijf en hun meer over jou. Check nog even of je alle vragen hebt die je had, gesteld hebt, weet je nu alles?

In de afsluiting zal je net als de intro weer even over de normale dingen praten, wellicht zit er nog een korte rondleiding in bij het bedrijf (mocht dit interessant zijn). 

Voordat je elkaar de handschut is het nog wel goed om te vragen wat de volgende stappen zullen zijn van het bedrijf. Wanneer vertellen ze je meer, wat is de verder procedure. Hoeveel andere kandidaten zijn er nog meer welke op deze baan hebben gesolliciteerd.

Het vervolg gesprek

We gaan ervan uit dat je een gevolg gesprek hebt, maar stel nu dat dit niet het geval is.... Dan kan je nog een aantal vragen stellen om meer informatie te achterhalen en hiervan te leren. Je wilt uiteraard weten waarom je het niet bent geworden. 

 • Waarom ben ik het niet geworden?
 • Wat had ik beter kunnen doen? 
 • Welke competenties mis ik voor de baan?
 • Is je huidige salaris te hoog?

Deze informatie zal jou verder helpen om je volgende sollicitatie te verbeteren.

 

We gaan nu verder met het vervolg gesprek. Dit deel is lastig te omschrijven, aangezien een vervolg gesprek bij elk bedrijf er ander uit kan zien.

Wellicht moet je een assessment maken, een vervolg gesprek met het nieuwe team of anders. 

Wat je ook moet doen, bedenk wel dat je al door bent naar de volgende rond en dat je hun interesse al hebt gewekt. Vraag voordat je het tweede gesprek ingaat wat er van je verwacht wordt.

 

Stel ze doen je een voorstel, zeg nooit gelijk ja, speek een termijn af om hierop terug te komen. Na het weekend is meestal een goed moment om hierop terug te komen. 

Bespreek eventueel het voorstel met je partner, ouders of kennissen. In deze blog hebben we je hopelijk bruikbare tips gegeven om snel een nieuwe baan te vinden. Ben je benieuwd hoe HR zich voorbereid op het gesprek en welke stappen hun doorlopen? Lees meer hierover in onze blog over de werving en selectie procedure bij bedrijven.

Tip: vraag of ze eventueel een salaris strookje kunnen maken met je nieuwe salaris, dan weet je ook ongeveer wat je netto gaat overhouden. Kan je mooi vergelijken met je oude salaris.

Heb jij nog goede ideeën? Plaats ze hieronder en help andere om een baan te vinden.  

STAR Methode

Zoals aangegeven kan de de STAR methode gebruiken om voorbeelden te beschrijven voor andere. 

STAR staat voor:

 • Situatie
 • Taak
 • Activiteiten
 • Resultaat

Hieronder staat kort beschreven hoe je deze 4 punten kunt gebruiken.

Situatie, beschrijf het voorbeeld dat je wilt geven.

Taak, wat is jou taak geweest in dit voorbeeld

Activiteiten, wat heb je gedaan in dit voorbeeld

Resultaat, wat gebeurde er / wat was het resultaat

Let er op deze methode gebruiken ze tijdens sollicitatie gesprekken. Bijvoorbeeld jij geeft aan dat je een team speler bent of jij verteld dat goed in sales bent.

Vaak vragen ze dan om een voorbeeld te geven. Wat was de situatie, wat was je taak, wat heb je gedaan (activiteiten), wat was het resultaat.

 

Als voorbereiding op je sollicitatie is het goed om deze STAR methode thuis al te oefenen. 

Wil je nog meer weten van de STAR methode, lees dan onze blog Hoe gebruik je de STAR methode in je carrière?


Reactie plaatsen

Reacties

Chris A.
5 jaar geleden

@Henry, hierin heb je een goed punt. Tegenwoordig is alles van iedereen te vinden op internet. Let altijd goed op wat je plaatst en zorg idd dat je verhaal klopt .

Henry
5 jaar geleden

Wat tegenwoordig ook belangrijk is om te zorgen dat je verhaal klopt met wat op internet staat. Veel human resource managers kijken op linkedin, facebook, twitter, insta of er iets te vinden is over jou. Opzich is dit goed als je daar ook een beetje positief op staat. Sta je daar vooral bizar op foto's en met veel bier, dan kan dat een impact hebben op je gesprek. Belangrijk om dit te beseffen. Mvg Henry