Netwerken is goed voor je carrière.

Als je wilt doorgroeien binnen een bedrijf of ergens anders wilt gaan werken dan is het handig als je een goed netwerk hebt. Met dit netwerk kan je je succes vergroten of zelfs een nieuwe functie of baan aangeboden krijgen. De noodzaak van een goed netwerk is duidelijk, maar hoe bouw je een goed netwerk op?

Het opbouwen van je netwerk.

Met het opbouwen van je goede netwerk kan je al vroeg beginnen. Als je nog met je studie bezig bent kan je al goede studenten om je heen verzamelen en uiteraard zoeken de andere studenten ook een sterk netwerk. Je kan dit doen door in groepjes aan projecten te werken tijdens de studie of het helpen van andere, maar je kan bijvoorbeeld ook lid worden van een studenten vereniging of sportvereniging. 

Vaak zullen deze studenten in dezelfde richting als jou gaan werken, dus hou contact met deze groep als je gaat werken (bijvoorbeeld via LinkedIn)

 

Een andere groep is je vriendenkring, familie en wellicht op je sport/hobby. Vaak is deze groep niet werkzaam in jouw branche, maar kan jou wel helpen, met bijvoorbeeld feedback (360 graden feedback) geven of over een project praten. Het voordeel van deze groep is dat ze vaak via een andere invalshoek kijken aangezien ze uit een andere branche komen. Het is altijd goed om mensen uit HR of managers in je groep te hebben. 

In het bedrijfsleven

Vanaf dag 1 bij je werkgever is het belangrijk om goede mensen om je heen te verzamelen. Welke mensen zijn gemotiveerd en zouden jou eventueel verder kunnen brengen binnen het bedrijf. Welke collega’s hebben ook een groot zakelijk netwerk en zouden jou weer kunnen voorstellen aan andere collega’s (of andere mensen buiten je bedrijf).

Blijf altijd werken aan je netwerk, je kan bijvoorbeeld tijdens een bedrijfsborrel prima met andere mensen (van andere afdelingen) in contact komen. Het is tegenwoordig allang niet meer zo dat de bedrijfsborrel de belangrijkste tool is om zakelijk te netwerken, tegenwoordig zijn er steeds meer mensen via sociale media kanalen te vinden. Het nadeel hiervan is dat je concurrentie dit ook kan doen en nu kan netwerken vanuit hun luie stoel. Het blijft echter wel zo dat iedereen waarde hecht aan Face to Face contact. De mensen om je heen zoeken ook een sterk netwerk en zitten op de sociale media net zoals jou, maar hechten waarde aan de netwerkborrel. (Net zoals jij!)

Je hebt een groot netwerk en nu?

Je hebt hard gewerkt aan een goed netwerk en nu wil je carrière maken. Het is belangrijk om je netwerkt te gaan benutten. Afhankelijk van wat je precies voor carrière wilt is het belangrijk om de lijntjes uit te zetten bij de juiste mensen. Geef aan wat je wilt en kijk of hun je verder kunnen helpen. 

Probeer je carrière voor jezelf SMART te maken en goed uit te werken. Vraag feedback aan de juiste mensen in je netwerk, waar zou je jezelf nog kunnen verbeteren om je carrière een boost te geven. Hebben de mensen nog tips voor je?

Het belangrijkste is dat je aangeeft dat je verder wilt, zodat de juiste personen in je netwerk dit weten en je kunnen helpen. Schakel je netwerk in voor je carrière!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.