Hoe wordt ik een goede manager?

Een manager is iemand die verantwoordelijk is voor het leiden en begeleiden van een team of afdeling binnen een organisatie. Een goede manager is iemand die in staat is om het beste uit zijn of haar team te halen en die het vertrouwen van zijn of haar teamgenoten heeft gewonnen. Maar wat zijn de voordelen van een goede manager en hoe kan hij of zij een goed team vormen? En wat kan een manager doen om beter te worden?

Een goede manager

Voordelen van een goede manager Een goede manager heeft vele voordelen voor zowel het team als voor de organisatie. Zo kan een goede manager:

 • Het team motiveren: Een goede manager weet hoe hij of zij het team kan motiveren om het beste uit zichzelf te halen. Dit kan door middel van duidelijke doelstellingen te stellen, feedback te geven en te belonen voor goede prestaties.

 • Een positieve werkomgeving creëren: Een goede manager zorgt ervoor dat het team in een positieve werkomgeving werkt. Dit kan door middel van het bieden van voldoende ondersteuning en het creëren van een open en eerlijke communicatiecultuur.

 • Problemen oplossen: Een goede manager is in staat om problemen op te lossen die zich voordoen binnen het team of de organisatie. Dit kan door het hanteren van een proactieve houding en het bieden van oplossingen voor deze problemen.

 • Het team leiden: Een goede manager leidt het team naar succes door middel van het stellen van duidelijke doelen en het geven van duidelijke richtlijnen. Hij of zij weet wanneer hij of zij moet interveniëren en wanneer hij of zij het team de ruimte moet geven om zelfstandig te werken.

Moet je nog een team vormen of wil je weten hoe je een goed team kan bouwen en laten samenwerken? lees dan ook ons artikel over Hoe bouw je een goed en efficiënt team.

Een goed team bouwen

Hoe kan een manager een goed team vormen? Een goede manager kan een goed team vormen door middel van het volgen van de volgende stappen:

 • Het stellen van duidelijke doelen: Door het stellen van duidelijke doelen weet het team wat er van hen verwacht wordt en kunnen zij hun werk beter afstemmen op deze doelen.

 • Het creëren van een open en eerlijke communicatiecultuur: Door een open en eerlijke communicatiecultuur te creëren, voelen teamleden zich gehoord en kunnen zij hun ideeën en zorgen delen.

 • Het bieden van voldoende ondersteuning: Door het bieden van voldoende ondersteuning kan een manager ervoor zorgen dat het team de hulp krijgt die ze nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van trainingen, het aanbieden van hulpmiddelen en het geven van feedback.
 • Het belonen van goede prestaties: Door het belonen van goede prestaties kan een manager het team motiveren om het beste uit zichzelf te halen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van het geven van complimenten, het aanbieden van bonusregelingen of het organiseren van teamuitjes.

 • Het hanteren van een proactieve houding: Door een proactieve houding aan te nemen, kan een manager ervoor zorgen dat problemen op tijd worden opgelost en dat het team zich kan blijven ontwikkelen.

Hoe kan je een betere manager worden?

Wat kan een manager leren om beter te worden? Een manager kan zich op verschillende manieren ontwikkelen om beter te worden in zijn of haar rol. Zo kan hij of zij bijvoorbeeld:

 • Trainingen volgen: Door het volgen van trainingen kan een manager nieuwe vaardigheden en kennis opdoen die hij of zij kan toepassen in de praktijk.

 • Coaching en mentoring ontvangen: Door coaching of mentoring te ontvangen van een ervaren manager of coach, kan een manager leren hoe hij of zij beter kan leiden en begeleiden.

 • Netwerken: Door het opbouwen van een professioneel netwerk kan een manager in contact komen met andere professionals die hem of haar kunnen helpen om te leren en te groeien.

 • Reflecteren: Door tijd te nemen om te reflecteren op zijn of haar eigen prestaties en gedrag kan een manager leren wat hij of zij goed doet en wat hij of zij kan verbeteren.

 

Wat is een slechte manager?

Een slechte manager is iemand die niet in staat is om het beste uit het team te halen en die het vertrouwen van zijn of haar teamgenoten niet heeft gewonnen. Een slechte manager kan zich bijvoorbeeld kenmerken door het:

 • Stellen van onduidelijke doelen: Door het stellen van onduidelijke doelen kan een manager het team in de war brengen en hun motivatie verminderen.

 • Creëren van een negatieve werkomgeving: Door een negatieve werkomgeving te creëren, kan een manager het team demotiveren en hun werkplezier verminderen.

 • Negeren van problemen: Door problemen te negeren, laat een manager zien dat hij of zij niet geïnteresseerd is in het welzijn van het team en dat hij of zij niet in staat is om problemen op te lossen.

 • Onvoldoende leiden en begeleiden: Door onvoldoende te leiden en te begeleiden, kan een manager het team in de steek laten en hun werk efficiëntie verminderen.

 • Het negeren van goede prestaties: Door goede prestaties te negeren, kan een manager het team demotiveren en hun werkplezier verminderen.

 

In samenvatting is een goede manager iemand die in staat is om het beste uit het team te halen, een positieve werkomgeving te creëren, problemen op te lossen en het team te leiden en te begeleiden. Een slechte manager daarentegen, negeert het welzijn van het team en is niet in staat om het beste uit het team te halen. Door zich te ontwikkelen en te blijven leren, kan een manager zich verbeteren en een goede manager worden.