Hoe bouw je een goed en effectief team?

Hieronder lees je in een aantal simpele stappen wat je kan doen om een beter team te bouwen. Een team dat goed kan samenwerken kan sneller en makkelijker de beoogde resultaten halen, dit wil jij toch ook? 

Wat is nu eigenlijk een goed en effectief team?

Het is belangrijk om een effect team op je werk (of met sport) te hebben omdat dit team zich zal richten op het behalen van specifieke doelen en het verbeteren van processen. Een effect team kan bestaan uit medewerkers van verschillende afdelingen en kan worden opgezet om specifieke problemen op te lossen of om bepaalde doelen te bereiken.

Het hebben van een effect team kan verschillende voordelen opleveren, zoals:

 1. Het verbeteren van de efficiëntie: een effect team kan ervoor zorgen dat processen efficiënter verlopen, wat kan leiden tot tijd- en kostenbesparingen.

 2. Het verhogen van de productiviteit: door het aanpakken van problemen en het behalen van doelen kan een effect team de productiviteit van het bedrijf verhogen.

 3. Het versterken van de samenwerking: een effect team kan bestaan uit medewerkers van verschillende afdelingen, wat kan leiden tot een verbeterde samenwerking tussen afdelingen.

 4. Het verhogen van de tevredenheid van de medewerkers: door het aanpakken van problemen en het behalen van doelen kan een effect team de tevredenheid van de medewerkers verhogen.

 5. Het verhogen van de klanttevredenheid: door het verbeteren van processen en het behalen van doelen kan een effect team ook bijdragen aan een verhoging van de klanttevredenheid.

Goede vs. Slechte teams

Er zijn verschillende kenmerken die kunnen bepalen of een team goed of slecht is. Hieronder heb ik enkele voorbeelden op een rijtje gezet:

Goed team:

 • Duidelijke doelen en verantwoordelijkheden: een goed team heeft duidelijke doelen en verantwoordelijkheden en iedereen weet wat er van hem of haar verwacht wordt.
 • Open communicatie: een goed team communiceert open en eerlijk met elkaar en iedereen voelt zich vrij om zijn of haar mening te uiten.
 • Samenwerking: een goed team werkt samen en steunt elkaar bij het behalen van doelen.
 • Flexibiliteit: een goed team is flexibel en kan snel aanpassen aan veranderende omstandigheden.

Slecht team:

 • Onduidelijke doelen en verantwoordelijkheden: een slecht team heeft vaak onduidelijke doelen en verantwoordelijkheden en sommige teamleden weten niet wat er van hen verwacht wordt.
 • Slechte communicatie: een slecht team heeft vaak problemen met de communicatie en er is weinig openheid en eerlijkheid.
 • Gebrek aan samenwerking: in een slecht team werken de teamleden vaak niet samen en steunen ze elkaar niet bij het behalen van doelen.
 • Inflexibiliteit: een slecht team is vaak inflexibel en kan moeilijk aanpassen aan veranderende omstandigheden.

Het is belangrijk om te benadrukken dat ieder team uniek is en dat deze kenmerken niet op elk team van toepassing hoeven te zijn. Het is aan de leidinggevende en de teamleden om samen te werken aan het creëren van een positieve werkomgeving en het behalen van doelen.

Laat je team beter samenwerken.

Er zijn verschillende manieren om de samenwerking in een team te verbeteren. Hieronder heb ik enkele voorbeelden op een rijtje gezet:

 1. Zorg voor duidelijke doelen en verantwoordelijkheden: zorg ervoor dat iedereen weet wat er van hem of haar verwacht wordt en wat het doel is van het team.

 2. zorg voor open communicatie: zorg ervoor dat teamleden zich vrij voelen om hun mening te uiten en creëer een omgeving waarbij iedereen gehoord wordt.

 3. Creëer een positieve werkomgeving: een positieve werkomgeving kan bijdragen aan een betere samenwerking in het team. Dit kan bijvoorbeeld door het aanbieden van sociale activiteiten of het organiseren van teambuilding sessies.

 4. Zorg voor deelname en inbreng van teamleden: laat teamleden hun ideeën en suggesties delen en geef ze de ruimte om bij te dragen aan het team.

 5. Maak gebruik van conflict hantering strategieën: conflicten zijn onvermijdelijk in elk team, maar het is belangrijk om ze op een constructieve manier aan te pakken. Dit kan bijvoorbeeld door het inzetten van mediators of het houden van conflicthantering sessies.

 6. Wees flexibel: soms is het nodig om aan te passen aan veranderende omstandigheden of prioriteiten. Laat teamleden meedenken over hoe hiermee om te gaan en wees bereid om aanpassingen te maken.

 

Wil je graag meer leren over hoe je een team kan managen, lees dan het artikel over hoe wordt ik een goede manager.

Haal meer uit je team.