Help, automatisering neemt mijn werk over!

Steeds meer processen op je werk worden geautomatiseerd, is hierdoor jouw baan nog wel toekomstbestendig? Of biedt automatiseren juist kansen voor jou? In dit blog zullen we dieper er op ingaan wat deze toekomstige veranderingen voor jou kunnen betekenen. Maar vooral hoe jij deze veranderingen van automatiseren kan ombuigen in kansen. 

Wat is automatiseren?

Automatiseren is het vervangen van menselijke taken door bijvoorbeeld computers, programma’s, robots en machines. De reden voor het automatiseren kunnen zijn snelheid, nauwkeurigheid of bijvoorbeeld de kosten verminderen. Verder kan een reden zijn om mensen te ontlasten van zwaar of gevaarlijk werk. 

Op ons werk en in het dagelijks leven zijn er veel taken geautomatiseerd. Je kan hier denken aan bijvoorbeeld de computers en computerprogramma’s op je werk, maar ook robot welke productietaken overnemen. De (pin)betalingen die jij doet zijn allemaal geautomatiseerd. Of als je in een nieuwe auto zit, dan zijn er ook veel taken geautomatiseerd, zoals het schakelen of het automatisch werken van je ruitenwisser of de bediening van de lichten. (Wellicht heb je al een nieuwe auto welke deels zelf kan rijden). Automatiseren gebeurt dus eigenlijk overal om ons heen.

Wat kunnen we leren van het verleden?

In het verre verleden was er eigenlijk nog niks geautomatiseerd. Tijdens de industriële revolutie werden er veel handelingen door mensen handen uitgevoerd. Door machines in te zetten in de productie kon de menselijke handeling vervangen worden. Taken konden efficiënter uitgevoerd worden en er kon vaak meer geproduceerd worden, denk maar eens aan productiebedrijven of in de agrarische sector. 

Helaas verloren door deze automatiseren mensen hun baan, maar er kwamen ook banen bij. Denk hierbij aan het ontwikkelen van machines en het onderhouden van machines.

Sommige banen veranderde, banen gingen verloren en er kwamen nieuwe banen bij. Er kwam eigenlijk een heel nieuwe sector bij. 

De automatisering heeft diverse banen overbodig gemaakt, maar er waren ook nieuwe kansen. 

 

Waar staan we nu?

Er zijn tegenwoordig al veel taken overgenomen, welke vroeger handmatige waren en nu geautomatiseerd. 

Deze hele sector zal blijven groeien er zullen door ontwikkeling van computers (rekenkracht) en nieuwe software in de toekomst veel nieuwe taken geautomatiseerd worden. Wat nu niet mogelijk is, kan in de toekomst wel mogelijk zijn. Ontwikkelingen in bijvoorbeeld nieuwe en betere sensoren zullen nieuwe mogelijkheden blijven creëren. 

 

Een ander vraagstuk is als je niet gaat automatiseren en je concurrent doet het wel, blijf je dan nog wel kostenefficiënt produceren? Of kan je de concurrentie aan met bijvoorbeeld de lage lonen landen?

Het is dus altijd goed om te blijven kijken wat je kan automatiseren en wat (nog) niet. Dit automatiseren doe je om je huidige medewerkers zo efficiënt mogelijk in te zetten. Op deze manier kan je je medewerkers zo goed mogelijk benutten en ze hoeven niet bezig te zijn met simpele of zware taken. 

 

Verder kunnen technologische ontwikkelingen huidige taken veranderen. Neem bijvoorbeeld een brief: deze moest vroeger door de postbode bezocht worden. Tegenwoordig sturen we een mail of een berichtje via je mobiel.

Waar liggen de kansen voor jou?

De titel van dit blog is “Help, automatisering neemt mijn werk over!” eigenlijk kan je deze veranderen in bijvoorbeeld “automatisering maakt mijn werk makkelijker en sneller” of te wel door het de automatisering heb jij meer tijd voor andere dingen op je werk. 

Uiteindelijk zullen sommige banen veranderen of helemaal niet meer uitgevoerd worden door mensen. Dit is al een tijd aan de gang en dit zal ook zo in de toekomst zijn. Door goed op te letten zal je kunnen nagaan wat de impact van automatiseren is op jouw baan en waar de kansen liggen.

Denk maar eens aan onderstaande en zet jezelf in de picture op je werk.

  • Wellicht heb jij een goed idee om een werkproces te automatiseren en zo jezelf efficiënter te laten werken. Je baas zal dit zeker interessant vinden.
  • Welke minder leuke taken heb jij in je huidige functie, zijn deze te automatiseren? Op deze manier maak jij je werk leuker!
  • Markt ontwikkeling, welke ontwikkelingen zijn er gaande in jouw branche? 
  • Bezoek eens een automatiserings beurs of seminar. 
  • Kan jij zorgen dat jullie bedrijf efficiënter kan werken?

 

Vroeger was het zo dat je baan eigenlijk altijd hetzelfde bleef, tegenwoordig zal je baan sneller kunnen veranderen. Het is hierdoor altijd goed om je huidige baan te bekijken en na te gaan wat de veranderingen in je functie kunnen zijn. Wellicht maakt automatisering je baan veel makkelijker en leuker of neemt automatisering je baan helemaal over. 

 

Meer weten of banen met een goede toekomstbestendigheid

Lees de blog over; de banen van de toekomst