De banen van de toekomst.

De wereld ziet er over 10 a 20 jaar weer anders uit als nu en er zullen ook andere banen te vinden zijn als nu. Wie had 20 jaar geleden gedacht dat je je geld zou kunnen verdienen met Social Media, als vlogger of influencer. Vaak als je ergens als een van de eerst bent in een nieuwe groeimarkt, is de kans op succes vrij groot. In dit blog gaan we kijken, waar de kansen liggen voor jou en wat jouw baan in de toekomst kan zijn.

 

De wereld kan snel veranderen, kijk maar eens naar de hele IT sector. Door het internet en de computers is er veel meer mogelijk dan vroeger. Deze hele techniek heeft ons dagelijks leven verandert maar ook ons werk. 

Er zijn hele nieuwe markten voor banen bijgekomen. Eerst zit je nog in een beginfase; bijna niemand heeft een computer en bijna niemand heeft internet.

In het begin zullen er banen zijn in het ontwikkelen van computers, het aanleggen van internet verbindingen en data centers, enz. enz. Een heleboel toeleveranciers helpen mee om de groei in deze nieuwe sector te realiseren.

Deze markt staat in deze beginfase nog in de kinderschoenen, maar steeds meer bedrijven en mensen zullen de nieuwe techniek gaan gebruiken, waardoor er meer banen zullen zijn.

 

Als we nu kijken dan heeft iedereen een smartphone en computers, social media accounts, we werken in de cloud en steeds meer apparatuur zal verbonden worden met internet (internet of things). Het versturen van data via het internet zal steeds meer worden. In de snelheid van het internet zal geïnvesteerd moeten worden om de groei aan te kunnen, uiteraard zullen de computers en smartphones ook steeds sneller worden.

 

De groei van deze sector zal een hele hoop werk overnemen van de bestaande banen. Er zullen banen verdwijnen, maar er zullen ook allemaal nieuwe banen bijkomen. Er zullen ook telkens nieuwe technieken bijkomen en oude vervangen. Wat dacht je van het opslaan van data/muziek:

 • Cassettebandjes → CD-roms → USB → Cloud opslag → streamen van muziek

Of wat dacht je van de Brief.

 • Handgeschreven brief → brief (typemachine) → Fax → email → misschien neemt Whatsapp wel een deel van het mailverkeer over.

Door te weten welke banen (technieken) zullen weggaan en welke erbij komen kan jij je succes vergroten op een baan, met een goede toekomst.

 

Crypto's

Als decennialang handelen mensen in aandelen van bedrijven, sommige kunnen het beter dan andere en verdienen er veel geld mee. 

Wat we tegenwoordig steeds meer zien is dat mensen zich met crypto’s bezig houden. De bekendste crypto is Bitcoin, maar er zijn heel veel meer crypto’s welke interessant zijn en waarmee je kan handelen. 

Door het kopen en verkopen van crypto’s kan je geld verdienen, uiteraard kan je ook geld verliezen. Je moet dus zorgen dat je ze op het juiste moment koopt en ook weer op het goede moment verkoopt. Als je op Youtube zoekt zie je vaak de mensen welke succes hebben, maar er zijn weinig mensen welke op internet zetten hoeveel geld ze verloren hebben, hou hier rekening mee. 

Of je nu geld verdient of verliest je bent in deze branche bezig met het analyseren van data. In de toekomst is er steeds meer data beschikbaar en zijn data analisten steeds belangrijker aan het worden. Wellicht leg je hiermee een basis voor een baan in de toekomst.

 

Kansen in de ICT

Zoals al aangegeven zullen er veel nieuwe banen zijn in de hele ICT sector. Denk hierbij aan:

 • Er is een goede en snelle IT infrastructuur nodig
  Er zijn datacenters nodig
 • Er is elektriciteit nodig
 • Er is regelgeving nodig
 • Er zijn nieuwe innovaties nodig (bijvoorbeeld NXP werkt hier hard aan)
 • En wellicht het belangrijkste er is onderhoud nodig. Er zijn mensen nodig welke dit allemaal kunnen aanleggen, maar vooral ook onderhouden.

Deze hele sector biedt zeker kansen voor de toekomst. Denk hierbij aan:

 • Zonne Energie
 • Software ontwikkelaar
 • Game ontwikkelaar
 • Data analist
 • Data / Cyber beveiliging 
 • Crypto's / NFT's

Wil je werken in de IT sector, kijk dan onder in deze blog. Hier staan diverse IT bedrijven welke nog nieuwe collega's zoeken. Wellicht een leuke baan voor jou?

Kansen in de afval / recycling sector

De maakindustrie is altijd gericht op het produceren van producten en als ze defect waren dan kocht je een nieuwe. Alle producten waren goed ingepakt met veel plastic.

Deze manier heeft gerealiseerd dat we heel veel afval hebben. In de toekomst zal er steeds meer gekeken worden hoe we onze afvalberg kunnen verkleinen en hoe we producten kunnen recyclen.

In deze sector liggen veel kansen. Als jij een goed idee hebt om minder verpakkingsmateriaal toe te passen of minder milieu belastend materiaal, dan zou dit zomaar een nieuwe markt voor jou kunnen worden.

Ook het scheiden en hergebruiken van afval biedt veel kansen in de toekomst. Jou goede idee kan zo maar een kans zijn voor de toekomst.

 

Kansen in vervoer 

Het vervoeren van mensen en goederen zal in de toekomst anders gaan.

We zijn al bezig om minder vervuilende auto’s te maken en je ziet steeds meer elektrische auto’s. Gaat elektrisch rijden de toekomst worden of zijn waterstofauto's de toekomst? Wat het nu in de toekomst gaat worden maakt voor de banen niet uit. Er zal weer flink worden geïnvesteerd in de techniek welke het gaat worden in de toekomst, wat weer kansen voor jou biedt.

Een ander vervoersmiddel is de drone. Je ziet dat de drone steeds krachtiger wordt en meer kan vervoeren. Of dit ons zal vervoeren is lastig te zeggen. Maar als er veel drones in de lucht zijn zal dit ook de nodige uitdagingen geven.

We bestellen steeds meer online, zullen onze pakje straks via een drone bezocht worden?

Er zijn een aantal particulieren bedrijven welke bezig zijn met het idee om goederen en mensen te vervoeren via raketten.

Nu zijn deze bedrijven niet in Europa gevestigd, echter het zijn wel de pioniers met wellicht een totaal nieuwe manier van het vervoeren van mensen en goederen.  

 

De overheid

Het is altijd belangrijk om de overheid in de gaten te houden. Tegenwoordig wil de overheid minder gas uit de Nederlandse grond halen, met als gevolg dat deze sector in Nederland zal krimpen. De andere kant is dat er door de energie transitie andere sectoren interessanter zullen gaan worden. De overheid wil gas duurder maken (minder afhankelijk van gas worden), het isoleren van je huis wordt interessanter. Het ontwikkelen en plaatsen van alternatieve verwarmingsmethode zal groeien, bijvoorbeeld warmte pompen. 

Minder CO2 laten uitstoten bied kansen in elektrisch rijden, het opladen van elektrische auto's (werken bij Fastnet )

 

Zorg & health care sector

Mensen worden steeds ouder en dit blijft kansen bieden in de zorg sector. Als je ouder wordt dan zal je helaas ook steeds meer klachten krijgen over je gezondheid. Uiteraard willen we graag gezond ouder worden.

Er zullen veel onderzoekers nodig zijn welke nieuwe medicijnen maken, welke mensen beter kan maken of kan zorgen dat we de ziektes niet meer krijgen.

In de groeiende groep van ouderen zijn er kansen in producten en diensten welke het leven van ouderen makkelijker maken.

Misschien heb je een goed idee voor een app, of kan je iemand helpen welke slechtziend is of minder mobiel is.

 

Er zullen in de toekomst banen van nu verdwijnen, maar er zullen ook heel veel nieuwe banen en voor al ook nieuwe goed betaalde banen bijkomen.

Welke kant het 100% opgaat is natuurlijk niet duidelijk, maar er zullen zeker hele mooie en interessante banen zijn in de toekomst.

 

ICT / Telecom

Thuis heb je niet de snelste internetverbinding. Geen probleem, wellicht is er een leuke baan in deze branche. Hieronder staat een overzicht van diverse IT bedrijven welke nog opzoek zijn naar nieuwe collega's. 

Wat brengt de toekomst ons?

Het is moeilijk om precies te voorspellen wat de beste banen in de toekomst zullen zijn, omdat de arbeidsmarkt voortdurend verandert. Er zijn echter sommige carrières die in de toekomst waarschijnlijk veel nodig zijn:

 • Gezondheidszorg: Naarmate de bevolking blijft groeien en ouder wordt, wordt verwacht dat de vraag naar gezondheidswerkers zal toenemen. Dit omvat carrières zoals artsen, verpleegkundigen en andere medische professionals, evenals ondersteunende rollen zoals medische assistenten en gezondheidszorgbeheerders.
 • Technologie: het snelle tempo van technologische vooruitgang zal waarschijnlijk doorgaan, waardoor werknemers met vaardigheden op basis van gebieden zoals kunstmatige intelligentie, cybersecurity en data -analyse worden gecreëerd. Dit omvat carrières zoals softwareontwikkelaars, datawetenschappers en netwerkingenieurs.
 • Schone energie: omdat de wereld steeds meer gericht wordt op duurzaamheid en het verminderen van broeikasgasemissies, zal de vraag naar werknemers in de schone energiesector waarschijnlijk groeien. Dit omvat carrières zoals ingenieurs van hernieuwbare energie, consultants voor energie -efficiëntie en analisten van schone energiebeleid.
 • Onderwijs: Naarmate de wereldbevolking blijft groeien, zal er behoefte zijn aan meer leraren en opvoeders. Dit omvat carrières zoals leraren op de basisschool, evenals universiteits- en universitaire hoogleraren.
 • Milieuwetenschap: naarmate de effecten van klimaatverandering duidelijker worden, zal er een groeiende behoefte zijn aan werknemers met expertise in milieuwetenschappen en behoud. Dit omvat carrières zoals milieuwetenschappers, natuurbeschermingsbiologen en duurzaamheidsadviseurs.

Over het algemeen zijn de beste banen in de toekomst waarschijnlijk op gebieden die snel groeien en veranderen, en die zijn gericht op het aanpakken van belangrijke maatschappelijke behoeften. Door op de hoogte te blijven van trends en ontwikkelingen in de branche, en door de nodige vaardigheden en ervaring op te nemen, kunt u zich positioneren voor succes in deze en andere veeleisende carrières.