Checklist voor sollicitatiegesprek

Voordat je ergens op gaat solliciteren is de belangrijkste check om je eerst in te lezen over het bedrijf en over de branche. Je hebt er niks aan als je je tijd investeert in een sollicitatie procedure en voorbereiding en er na een tijdje achterkomt dat de branche/bedrijf niks voor je is en er geen match is, maar hoe doe je dat?

Om je goed voor te bereiden op je sollicitatiegesprek hebben we hieronder voor jou een checklist gemaakt. Ze zeggen wel eens dat de eerste (goede) indruk het belangrijkste is. Zorg dan ook dat je het maximale uit deze eerste indruk kan halen door goed voorbereid te zijn. Als je goed voorbereid bent, ben je ook meer zelfverzekerd. Zelfverzekerd zijn is een belangrijke eigenschap bij een eerste indruk voor een nieuwe baan. 

 

 

  • Zoals al aangegeven, probeer je in te lezen over het bedrijf en over de branche. 
  • Juiste kleding. Zorg dat je de juiste kleding aan hebt naar voor je gesprek en dat je er netjes uitziet.
  • Print je vragen uit of schrijf ze op. (zie sollicitatie tips
  • Neem je diploma’s mee. (of print uit)
  • Neem je CV mee. (print dubbel uit)
  • Neem je legitimatie mee.
  • Neem de functieomschrijving mee (vacature).  
  • Leg al je documenten op een volgorde zodat je ze makkelijk kan vinden.
  • Arceer belangrijke punten bijvoorbeeld geel, om ze makkelijk terug te vinden.
  • Hoeveel tijd heb je / hoe lang gaat het gesprek duren?

Met deze bovenstaande punten laat jij zien dat jij tijd hebt geïnvesteerd in de voorbereiding van het sollicitatiegesprek. Wat vaak voor je zelf goed werkt is om wat punten te markeren in je CV, dit zijn de punten waar jij eventueel nog wat extra informatie over kan en wil vertellen.

 

Het is wellicht overbodig om te schrijven, maar wees op tijd. Los van het feit dat te laat komen geen goede eerste indruk achterlaat, is te laat komen voor jezelf ook niet goed. Als je ruim op tijd bent kan je nog even ontspannen en alles doornemen en voor het gesprek nog de puntjes op de “i” zetten.

(Mocht je om wat voor reden toch te laat zijn, zorg dat je de contactgegevens bij de hand hebt om dit tijdig door te geven.) 

Je gaat naar binnen:

  • Geef een hand en stel je netjes voor. Let op kijk elkaar in de ogen als je een hand geeft.
  • Pak je spullen/documenten alvast uit je tas en leg ze klaar.
  • Zie tips voor sollicitatiegesprek. Het is belangrijk om oogcontact te maken en geïnteresseerd te zijn voor wat degene verteld.
  • Probeer voor jezelf een rode draad in het gesprek te houden. Intro, hoofdgesprek en afsluiting.

 

Als je aan het eind van het gesprek bent aangekomen is het goed om nog even na te gaan of al je vragen zijn beantwoord. Zijn deze nog niet beantwoord, dan kan je dit nog vragen.

  • Vraag nog na wat de verdere procedure is.
  • Wanneer hoor je meer.
  • Geef een hand en bedank voor het gesprek. Kijk elkaar weer in de ogen.

 

Met deze korte checklist voor je sollicitatiegesprek kan je je al wat beter voorbereiden.

Heb jij nog tips, plaats ze hieronder in de reactie. 

 

Mocht je nog een betere voorbereiding willen hebben voor een goede eerste indruk, lees dan eens onze blogs:

Hoe kan jij jezelf het beste verkopen tijdens het sollicitatiegesprek? In deze blog leggen we uit hoe jij de recruiter, HR of andere moet triggeren om jou aan te nemen.

Hoe gebruik je de STAR methode tijdens je carrière? In deze blog leggen we uit wat de STAR(R) methode is en hoe je deze kan gebruiken om praktijk situaties te beschrijven voor andere.

Het kan zijn dan jij nog nooit op een sollicitatiegesprek bent geweest. Mocht je willen weten hoe deze werving en selectie procedure in zijn werk gaat? Kijk dan maar snel eens op deze site: Werving en selectie procedure bij bedrijven.


8 manieren om als jongere succesvol, gelukkig en gezond te worden

Als je jong bent, is het belangrijk om te werken aan je toekomst. Door duidelijke doelen op te stellen, een passie te volgen, te investeren in je opleiding en persoonlijke ontwikkeling, gezonde keuzes te maken op het gebied van voeding en beweging, een balans te vinden tussen werk en privé, tijd vrij te maken voor ontspanning en plezier, goede sociale contacten te onderhouden, professioneel advies in te winnen als het nodig is, te leren hoe je met stress om kunt gaan en dankbaar en positief te zijn, kun je succesvol, gelukkig en gezond worden.

Lees meer »

Hoe je succesvol kunt beleggen: 7 tips voor beginners

Beleggen kan een effectief middel zijn om je financiële doelen te bereiken, maar het is belangrijk om goed voorbereid te zijn voordat je begint. Door duidelijke doelen op te stellen, een divers portfolio samen te stellen, op tijd te beginnen, op de hoogte te blijven van de markt, professioneel advies in te winnen, geduldig te zijn en voldoende liquiditeit aan te houden, kun je de kans op succes vergroten.

Lees meer »

Hoe onderhandel je het beste over je salaris? 6 tips voor succes

Als het tijd is voor een nieuwe baan of een salarisverhoging, wil je natuurlijk het beste salaris krijgen dat je kan krijgen. Maar hoe zorg je ervoor dat je het salaris krijgt dat je verdient? Hier zijn enkele stappen die je kunt doorlopen om het beste resultaat te behalen tijdens het onderhandelen over je salaris,maar wist je dat het ook belangrijk is om te onderhandelen over je arbeidsvoorwaarden? 

Lees meer »

Toekomstige werkplekken: hoe ziet de wereld van morgen eruit?

In de huidige tijd van snelle technologische veranderingen is het moeilijk om te voorspellen hoe de wereld van morgen eruit zal zien. Een ding is echter zeker: de manier waarop we werken zal waarschijnlijk sterk veranderen. In dit artikel zullen we een aantal trends bespreken die van invloed zullen zijn op de toekomstige werkplek.

Lees meer »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.