Succesvol brainstormen!

Wat is brainstormen?

Brainstormen is een zeer waardevolle techniek om snel nieuwe ideeën of oplossingen van een probleem te krijgen. Maar hoe werkt brainstormen en hoe kan je het meeste rendement uit het brainstormen halen. Lees het hier in onze blog over succesvol brainstormen!

Hoe werkt het?

Tijdens een meeting wordt een bepaald probleem voorgelegd. Het doel is om dit probleem op te lossen met creatieve ideeën en out of the box te denken.

Tijdens de meeting zijn er een aantal regels om het succes te vergroten:

  1. Geeft geen kritiek. Het is nog niet de bedoeling om ideeën te beoordelen. Alle ideeën zijn welkom.
  2. Bedenk zoveel mogelijk ideeën. In dit geval is het glas altijd halfvol er zijn geen beren op de weg. Leg jezelf geen grenzen op.
  3. Daag iedereen uit om ideeën op tafel te leggen. Sommige mensen denken, mijn ideeën is niet goed genoeg. Misschien is dit idee juist de oplossing voor het probleem. Alles is welkom.
  4. Kies een voorzitter welke het coördineert. Zorg dat iedereen ideeën inbrengt.
  5. Schrijf de ideeën op.  
  6. Let erop dat het daadwerkelijke probleem niet vergeten wordt. Want het doel is om dit op te lossen.

 

Als alle ideeën zijn opgeschreven dan is het de bedoeling om deze te evalueren. Vaak worden de ideeën gecategoriseerd en beoordeeld door een bepaalde afdeling van mensen welke kennis van het probleem hebben. 

 

Wat vaak vergeten wordt is een terugkoppeling te geven aan de groep welke met de ideeën zijn gekomen. Het is leuk om met goede ideeën te komen, maar het is nog leuker om te horen dat je een bijdrage heb kunnen leveren aan het oplossen van een probleem.

 

De betekenis van brainstormen is dus om snel ideeën te genereren van een probleem en dit probleem op te lossen. Er zijn veel verschillende technieken voor het brainstormen maar de meeste komen op hetzelfde neer zoals wij kort beschreven hebben. Laten we het zo zeggen het doel is van de verschillende brainstorm technieken hetzelfde, een oplossing voor het probleem vinden.   


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.