Succesvol in Nederland en België worden

Gepubliceerd op 6 juni 2021 om 18:57

Nederland en België bieden je veel kansen om te ondernemen en om succesvol te worden, maar waarom zijn Nederland en België zo succesvolle landen. In dit stuk leggen we je dat uit en laten we ook zien hoe jij deze kan benutten. 

Groeiende handel in Nederland en België 

Nederland en België zijn van oudsher echte handelslanden. Handel is geld en is belangrijk aangezien Nederland en België kleine landen zijn. Als klein land kan je vaak moeilijk concurreren met de grote landen op het gebied van de maakindustrie. Door handel te drijven kan je dus veel geld verdienen.

De geschiedenis de succesvolle handel van Nederland en België 

Zoals al aangegeven zijn wij kleine landen en uiteraard maken wij ook producten, maar als je bijvoorbeeld naar Duitsland of China kijkt, dan zijn dit landen met een veel grotere maakindustrie. Met onze schepen en goede havens konden we makkelijk producten vervoeren en zo bloeide onze handel op. 

Als je met andere landen in contact komt, dan is het goed om de lokale mensen te kennen. Vanuit oudsher hebben wij geleerd om onze talen te spreken en ons te verdiepen in andere culturen. (people buy from people). Dit alles maakte het mogelijk om in het verleden goed handel te drijven met andere landen en culturen. 

Als we kijken naar het heden dan zie je dat Nederland en België nog steeds een uitstekend handelsland zijn. Er worden bijvoorbeeld bij de havens van Rotterdam en Antwerpen veel goederen vervoerd naar andere landen. De havens waren vroeger belangrijk en zijn dit nu nog steeds. Met onze internationale kennis blijft handeldrijven een goede business. 

Hieronder staan de twee belangrijkste havens van ons.

→ Wist je dat Nederland al 400 jaar handel drijft met Japan en dat Nederland vroeger het enige land ter wereld was die dit mocht doen?

Geld verdienen in de Service en diensten sector

Handel met andere landen was in het verleden altijd belangrijk, maar ook nu is handel een belangrijk onderdeel van inkomsten voor onze landen. Denk maar eens aan het exporteren van de producten van de land- en tuinbouw sector. Door onze talen te blijven spreken en ons te blijven verdiepen in andere culturen kunnen we een goede service en diensten leveren.    

Talen spreken is geld waard

Aangezien Nederland en België kleine landen zijn, zijn import en export van goederen belangrijk voor de economie. Als je veel met andere landen samenwerkt, dan is het handig als je je talen kan spreken. De meeste mensen in de Benelux spreken naast Nederlands ook goed Engels en Duits en uiteraard is Frans ook een belangrijke taal. Als je kijk naar de grotere landen zoals Italië, Spanje en Frankrijk dan spreken deze mensen over het algemeen minder hun talen dan wij dit doen. (Denk maar eens aan het nasynchroniseren van de televisie programma’s). Dit maakt ons bij uitstek een goed handelsland. Daarnaast hebben België en Nederland een gunstige ligging om producten te vervoeren via de havens, trein en de weg, we hebben een goede infrastructuur. Door dit alles zullen er veel bedrijven uit andere landen zich willen vestigen in Nederland en België. Het voordeel van onze landen, goed communicerende mensen en een goede logistiek.

Er zijn inmiddels veel verschillende culturen en nationaliteiten te vinden in onze landen. Dit maakt het voor bedrijven interessant en uiteraard voor jou ook. Stel je voor dat jij Nederlands en Engels spreek, maar je spreek ook een andere taal. Dit kan interessant zijn voor bijvoorbeeld een baan als:

Vertaler 

Via programma’s als Google is er al veel mogelijk om iets te vertalen, echter dit is nog niet altijd even goed. Een vertaler zou daarvoor ideaal zijn. Wat doet een vertaler? Een vertaler houd zich bezig met het omzetten van een teksten naar een andere taal. Vaak is een vertaler gespecialiseerd in een bepaald vakgebied, bijvoorbeeld op juridisch vlak. Bij het vertalen van iets wil je graag dat dit goed gebeurd en dat er geen miscommunicatie ontstaat. Miscommunicatie in bijvoorbeeld de juridische teksten is natuurlijk zeer onwenselijk. 

Als jij goed een vreemde taal spreek dan zou je bijvoorbeeld ook als een tolk kunnen werken. Je kan je dan laten inhuren om mensen te begeleiden en om uiteraard te vertalen. 

Expats

Veel internationale bedrijven zijn te vinden in onze landen. Deze bedrijven vinden het belangrijk om bijvoorbeeld mensen met een bepaalde kennis naar ons te laten komen voor een bepaalde periode. Ze werken hier dan bijvoorbeeld aan een bepaalde opdracht. Vaak komen deze mensen van een ander land, hebben een andere cultuur en spreken een andere moedertaal. 

Voor de werkgelegenheid is het goed dat de grote internationale multinationals zich vestigen in ons land en dit biedt ook kansen voor jou als expat of als jij je talen spreek. Laten we eerlijk zijn meestal praat jij ook liever in je eigen taal dan in een vreemde taal. Zo is dit eigenlijk ook met iedereen. 

Culturen kennen is kansen benutten

Inmiddels zijn er veel verschillende culturen te vinden in Europa. Elke cultuur heeft zo zijn eigen belangrijke gebruiken. Deze diversiteit van verschillende culturen maakt het communiceren moeilijker, echter als jij openstaat voor ander, zullen de andere ook openstaan voor jou. We hebben vanuit het verleden al gezien dat als we ons verdiepen in de andere culturen en talen van andere dat dit voordelen kan hebben. Door je te verdiepen in iemand anders zijn cultuur en taal kan je deze gunfactor vergroten. (En we weten dat de gunfactor belangrijk in de sales is.)

Mocht jij veel van een bepaalde cultuur iets afweten, dan kan jij voor een internationale bedrijven interessant zijn. 

Kansen 

Zoals je ziet hebben we in het verleden veel gedaan om onze landen te laten groeien. Handel met andere landen is en blijft nu ook belangrijk. Er zijn kansen voor jou als jij je talen spreekt en je in andere culturen verdiept. Nederland en België zijn kleine landen en hebben een relatief kleine maakindustrie. Het vervoeren van goederen en het aanbieden van een goede service (en diensten) blijft cruciaal voor ons. Door ons te blijven verdiepen in talen en culturen van andere landen kunnen wij deze service en diensten blijven leveren. 

Er zijn veel grote landen met een opkomende economie, denk maar eens aan India of Brazilië. Ken jij de cultuur, taal en economie van deze landen? Welke kansen ga jij benutten?


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.