Zuiveringstechnieken

Het is niet altijd makkelijk om een bepaalde techniek aan een branche koppelen, soms zijn bepaalde technieken voor meerdere branches toe te passen. En dit is heel mooi voor jou om te zoeken naar een nieuwe baan buiten je huidige branche. Als jij bijvoorbeeld kennis hebt van het zuiveren van een bepaald product, dan kan je de basis van deze techniek vaak in andere branches inzetten. Stel voor, jij weet veel van het zuiveren van drinkwater bij een drinkwaterbedrijf, dan zou je deze kennis ook kunnen gebruiken bij zuiveren van drinkwater op locaties van industriële bedrijven of het verder zuiveren van water voor bijvoorbeeld medische apparatuur. Uiteraard kan minder schoonwater ook een mogelijkheid zijn, zoals afvalwaterzuivering

Laten we eens verder gaan kijken naar de zuiveringstechniek.

Het zuiveren

Om bij de basis te beginnen; bij het zuiveren van een product voer je een techniek uit om iets uit het product te halen, zodat het beter geschikt is voor een toepassing.

Voorbeelden zijn bijvoorbeeld;

- het zuiveren van ruwe grondstoffen

- het zuiveren van diverse soorten water of gassen

- het zuiveren om een product schoon te maken

- het zuiveren om het geschikt te maken voor bijvoorbeeld (medicinale)voeding

Zoals je ziet kan een zuiveringstechniek toegepast worden in vele richtingen, en dit geeft jou mogelijkheden om verder te kijken naar een nieuwe baan.

Het doel van het zuiveren kan dus allemaal verschillende reden hebben. Hierdoor zijn er vaak verschillende manieren van zuiveren noodzakelijk.

Om je te verdiepen in de verschillende technieken, zoals herkristallisatie (omkristallisatie), Actief kool, ionenwisselaars, ozon oxidatie enz.  kan je bijvoorbeeld eens kijken op Zuiveringstechnieken.nl hierin leggen ze makkelijk en kort uit wat welke techniek doet. Of was je benieuwd hoe het Periodiek systeem werk?

Je kan deze informatie weer gebruiken om je voor te bereiden op je sollicitatiegesprek.

 

Branches en zuiveringstechnieken

Hieronder hebben we een aantal voorbeelden gezet van branches waar zuiveringstechnieken worden toegepast.

-Afvalwaterzuiveringen

Waterschappen vacatures

Waterschappen in Nederland

-Drinkwaterbedrijven

Vitens

Evides

 

Zoals al aangegeven gebruiken veel bedrijven diverse zuiveringstechnieken in hun proces.

Dit kan het binnenkomende product zijn, tijdens het productieproces en/of het eind- en afvalproduct. Tip, kijk eens op Google Maps of een bedrijf een afvalwaterzuivering heeft.

 

-Voedingsbedrijven

Friesland Campina

Cargill

Danone

Nuticia

-Chemische en farmaceutische bedrijven

BASF

DOW

 

Als laatste hebben we nog bedrijven welke gespecialiseerd zijn in het maken van kleine en grote zuiveringsinstallaties om deze aan hun klanten te verkopen en eventueel te onderhouden. Kijk eens bij:

Merck Millipore

Logisticon

UV van Remmen

Remon

Lubron 

 

Als jij wat weet over zuiveringstechnieken, kan het best zijn dat er een mooie baan voor je is. De mogelijkheden zijn er genoeg. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Hans k.
5 jaar geleden

Een belangrijk punt om te noemen is ook het toekomst perspectief in de zuiveringstechnieken branche. De toekomst is goed gezien het een groeimarkt is omdat er steeds meer zuiveringstechnieken nodig zijn. Zuivering van bijvoorbeeld water moet steeds beter door vervuiling met medicijn resten, lucht vervuiling wordt beter gemeten en daardoor is er ook weer meer techniek nodig. Kortom een prachtige markt met een zeer goed groei perspectief